Kryoterapi - hur och varför används det?

Kryoterapi är en behandling som innebär att man exponerar sin kropp för extremt låga temperaturer i några minuter. Detta görs i en så kallad kryokabin/kryokammare men kan också appliceras lokalt med en mindre enhet. I detta blogginlägg går vi igenom hur kryoterapi fungerar och vad det används för. Häng med!1. Kryoterapi för sjukdomar och smärtor


Helkroppskryoterapi användes först som medicinsk behandling då det ursprungligen uppfanns för behandling av reumatism. Idag används kryoterapi i ett brett spektrum av tillstånd som involverar kronisk smärta (artros, fibromyalgi, ryggsmärtor, axelproblem migrän etc.)


Kryoterapins smärtlindrande effekt baseras på att bromsa överföringen av nervsignaler, vilket kan minska antalet smärtsignaler som skickas till hjärnan. Flera studier visar att kryosessioner minskar inflammation och svullnad och samtidigt ökar blodflöde till det skadade området. Dessa faktorer stimulerar en läkning av vävnaderna efter skador eller operationer. Den extrema kylan förmildrar rodnad, utslag och klåda. Det förklarar även varför man har sett en positiv effekt av kryosessioner för olika hudtillstånd som eksem, akne & psoriasis. Dessutom visar forskning att köldexponering stärker immunsystemet, vilket är särskilt relevant i dagens situation.


Medicinska kliniker installerar ofta kryokabiner i fysioterapirum och använder kryoterapisessioner tillsammans med andra behandlingar för att förbättra deras effekt.

(Förresten, visste du att vår leverantör av kryomaskiner: Cryomed, är den enda tillverkaren vars utrustning är certifierad enligt den senaste versionen av ISO 13485:2016?)2. Kryoterapi och idrott


Professionella idrottare var de första som började använda helkroppskryoterapi och lokal kryoterapi regelbundet. Kryobehandlingar kom till stor del att ersätta isbad och isbehandlingar då det är mer tidseffektivt och behagligt. Det visade sig vara effektivt i behandling av smärtor, återhämtning och prestation mellan tävlingar och intensiva träningspass.

Lokala kryoterapimaskiner används vid behov av nödhjälp (till exempel under en tävling) eller när ett särskilt fokus för kylbehandling är nödvändigt. Många idrottsklubbar har köpt in sin egen kryoterapiutrustning för att maximera atleternas prestation och återhämtning. Exempel på sådana klubbar är Juventus, PSG, AC Milan, Pheonix Suns, Dallas Mavericks m.m.


Efter att professionella och välkända idrottare började använda kryoterapi har det vuxit explosionsartat och idag installerar fitnesscenter, gym, span och kliniker över hela världen kryokabiner och inkluderar kryosessioner i sitt utbud.3. Kryoterapi och skönhet


Helkroppskryoterapi och lokal kryoterapi har blivit en hit inom skönhetsindustrin. Den största anledningen till detta är att behandlingen är 100 % naturlig, det krävs således inga fysiska ingrepp! Under kryosessioner “chockas kroppen igång”, vilket främjar bättre blodcirkulation och kollagenproduktion. Det är därför regelbundna kryo-sessioner (en eller två per vecka) resulterar i en friskare glow, fastare och mer smidig hud och färre rynkor. En helt naturlig anti-aging effekt av kryoterapi skapade en sensation i skönhetsvärlden som bara har spridits och blivit större. Hyllade kändisar som Demi Moore, Jennifer Aniston och Daniel Craig använder kryoterapi för att ta hand om sitt utseende. För verksamheterna har ett faktum blivit uppenbart: lägg till kryoterapi i dina tjänster så kommer dina kunder tillbaka för mer. Kryosessioner används som en del av fettminskning på grund av dess förmåga att påskynda ämnesomsättningen. Vid anti-stressbehandlingar hjälper kryoterapi att förbättra humöret och leverera en dos vital energi i form lyckohormoner – endorfiner – som frisätts under en kryobehandling.


Kryoterapeutiska produkter är en idealisk lösning för skönhetssalonger, kosmetiska salonger, hudcentrum, hälsocenter och hotell som fokuserar på naturliga behandlingar och en bra kundupplevelse.Under vårt varumärke COLDKRYO hittar du allt du behöver veta om köldexponering och vilka maskiner erbjuder.