top of page

Kryoterapi - vad är det egentligen?

Ursprung, fördelar och lösningar.


Du har säkert dykt ner i det kalla havsvattnet förut eller känt snöns bitande kyla på huden. Vår första instinkt är alltid att dra oss undan. Vi är vana vid att söka skydd mot kyla och att istället leta efter värme, detta är en naturlig mänsklig instinkt. Säkert känner du till värmens fysiologiska fördelar, men har du någonsin undrat över de gynnsamma effekterna du kan få genom direktkontakt med kyla?


Termen "kryoterapi", som har ett gammalt ursprung, betyder bokstavligen "bota med kyla". Under de senaste åren har det använts mer och mer som en ny behandlingmetod. Men varför har det blivit så populärt?


'The Iceman' och köldterapi


Wim Hof, aka The Iceman, är känd över hela världen för sin enastående förmåga att uthärda extremt iskalla temperaturer. Hans metod bygger på tre milstolpar: andning, exponering för kyla & meditation. En av hans mest kända utmaningar inkluderar ett halvmaraton barfota på is och snö. Genom sin erfarenhet har han visat hur kontrollerad exponering för låga temperaturer kan ge fördelar för blodflödet, hjärtfrekvensen och huden.


Och vetenskapen håller med: kapillärer och blodkärl, stimulerade av kärlsammandragningen som genereras av kylan och av den efterföljande kärlvidgningen, tränas och stärks, precis som kroppens muskler.


Wim Hof aka 'The Iceman'


Fördelar med kryoterapi


De omedelbara och naturliga fördelarna med kyla är otaliga. Det är viktigt att lära sig hur man gör det bästa av dem för att förbättra sin välbefinnande och hälsa. Köldterapi reducerar muskelvärk och inflammation, stärker immunförsvaret och påskyndar vår ämnesomsättning. Det minskar också oxidativ stress, som är strikt kopplat till åldringsprocessen. Det har smärtstillande, antiinflammatoriska och antiödemeffekter, med en ökad produktion av endorfiner.


Även inom det medicinska och idrottsliga området har kyla nästan oändliga funktioner. Det används ofta för att säkerställa effektiv återhämtning efter fysisk aktivitet och för att optimera behandlingen av akuta och subakuta skador.Våra lösningar inom kryoterapi


Powercab - elektrisk kryokammare


Marknadens kallaste, mest effektiva och prisvärda elektriska kryokammare (whole body cryotherapy) har nu anlänt i Skandinavien.


Powercab är en kraftfull och kompakt elektrisk kryokammare med flera världsledande funktioner såsom: rekordlåg elförbrukning, individspecifika behandlingar, anpassningsbar intensitet, Air-Curtain-teknologi och så mycket mer! Erbjud dina kunder en snabb och effektiv behandling som varken kräver dusch eller ombyte.Zerobody Cryo - världens enda torra isbad


Zerobody Cryo, designad av vår leverantör Starpool, markerar ett paradigmskifte i världen av kryoterapi. Lätt att använda, säker och tillgänglig för alla, den har ett patenterat membran som tillåter torr flytning. Användaren är omgiven av vatten, utan att behöva bli blöt, vid en funktionstemperatur på 4-6°C.


Denna produkt har mycket låg energiförbrukning, den låter dig stoppa sessionen när som helst och minskar avsevärt riskerna i samband med direktkontakt med kallt vatten. Samtidigt säkerställs samma fördelar som kryoterapi och nedsänkning i vatten.


Comments


bottom of page