Studier efter studie har på senare år bekräftat effektiviteten av mindfulness för människor som utövar sporter av alla slag; från fitness till golf, från skidåkning till fotboll.
Men vilka är exakt de huvudsakliga fördelarna för en atlet som utövar mindfulness på regelbunden basis?
Minskad stress
Idrottsutövare på både amatör- och tävlingsnivå vet att träningspass eller tävlingar kan vara en stor källa till stress, och detta kan ha en mycket negativ inverkan på deras atletiska prestationer. Att utöva mindfulness regelbundet hjälper både kropp och sinne att slappna av och utveckla ett mer positivt och medvetet mentalt förhållningssätt till svårigheter under karriären.
Läs hela studien →

Anton Bernard, tidigare kapten för Hockey Club Bolzano Foxes och det italienska ishockeylaget, under en 'Dry Float Therapy'-session i Zerobody med ljudstyrda andningsövningar.
Ökad koncentration
Alla vet att sinnet är avgörande i sport: de där sista minuterna, en avgörande poäng för att vinna, rätt beslut under press; det här är exempel på situationer där distraktioner inte tillåts. Att öva mindfulness hjälper hjärnan att fokusera på nuet, utan bristande koncentration, och bibehålla ett klart och medvetet sinne för att kunna prestera på topp.

Diego Flaccadori, basketspelare för Aquila Basket Trento, använder Zerobodys regenererande kraft för att träna mindfulness-övningar och förbättra sin mentala koncentration på banan.
Förbättrad sömn
Att god sömn är kritiskt ens hälsa är ingen nyhet. Så, vad händer med idrottare som inte får tillräckligt med sömn? Svaret är irritabilitet, koncentrationssvårigheter, ökad ångest och stress samt minskning av motorisk kontroll.
En intressant forskningsstudie utförd av School of Medicine and Health vid University of Wisconsin har visat hur idrottare som utövar mindfulness får ökad sömnkvalitet, har lättare att somna och, som ett resultat av detta, bygger ett starkare immunförsvar.
Läs hela studien →

Högre tolerans mot smärta
En intressant studie från University of Kent visade att mindfulness hjälper för att kontrollera smärta mer produktivt. Studien genomfördes på 20 professionella idrottare som hade drabbats av allvarliga skador. Resultaten visade att idrottare som tränade mindfulness under hela studieperioden var kapabla att kontrollera smärta på ett mer effektivt sätt.
Läs hela studien →

Förbättrad uthållighet
Mindfulness – ofta i kombination med andningsövningar – hjälper idrottare att visualisera ett specifikt mål och att träna sina kroppar att arbeta längre timmar, vilket stärker resistans mot trötthet. Mindfulness hjälper också idrottare att lära sig att ta avstånd från negativa tankar, att acceptera eventuella misslyckanden utan att undergräva deras självkänsla och att övervinna hinder utan att tappa siktet mot slutmålet.
