top of page

Vad är lymfdränering? (och vad hjälper det mot?)
Det lymfatiska systemet, även enkelt kallat lymfsystemet, är ett av kroppens mest komplicerade system.


Dess funktion är högst nödvändig för såväl immunförsvaret som för cirkulationssystemet och vi skulle helt enkelt inte fungera utan det. Den huvudsakliga uppgiften för lymfsystemet är att säkerställa att vätskan från kroppens olika vävnader transporteras korrekt och omsätts via blodomloppet.


Det är många faktorer som påverkar lymfsystemet och det är därför inte ovanligt att det inte fungerar optimalt. Problem med lymfsystemet kan visa sig på olika sätt då systemet är utspritt över hela kroppen.


Vätskeansamlingar, såsom ödem, är väldigt vanligt och visar sig som svullnader i huden på till exempel ben eller armar. Det vätskefyllda området kan vara ömt och varmt. I samband med en olycka eller efter en operation är det vanligt att få vätskeansamlingar men det kan också uppstå på grund av en nedsatt funktion i lymfsystemet.


Vad är lymfdränering?Manuell lymfdränage (ML) innebär att man med ett mjukt, selektivt tryck utför en massageliknande behandling i lymfans riktning. Man öppnar upp systemet och leder vätskan i rätt riktning mot ”tömningskanalerna”, såsom armhålor, knäveck, ljumskar och vid nyckelbenen. På detta sätt hjälper man systemet att komma i gång och kan på så sätt påskynda ett långsamt, funktionsnedsatt system.


Lymfmassagen kan kännas lite om man har mycket vätskeansamlingar och det krävs i regel minst 5 behandlingar för att uppnå goda resultat, men redan efter en behandling upplever de flesta en klar förbättring, de känner sig lättare på något sätt.


Resultat av lymfdränage kan ta tid och påverkar mycket av hur man lever i vardagen. Kost och träning spelar en stor roll för ett fungerande lymfsystem. Efter en behandling är det viktigt att dricka mycket, gärna vatten för att på så sätt hjälpa kroppen att skölja ur slaggprodukterna som annars lätt kan stagnera igen.


Promenader, yoga, vattengymnastik och stretching är jättebra för just lymfsystemet. I vardagen kan man även använda sig av kompressionsstrumpor om man tex. har ett stillasittande arbete, flyger mycket eller helt enkelt har lätt för att samla på sig vätska.


Historien bakom lymfdränering


Lymfdränage går långt tillbaka i tiden och det var en dansk läkare vid namn Emil Vodder som utvecklade tekniken som vi än idag använder oss utav.


Det var efter 4 års forskning av det lymfatiska systemet som Dr. Vodder utvecklade noggranna handrörelser för att få i gång lymfsystemet. Från början av 1930-talet och fram till sin död 1986 arbetade Dr. Vodder med att demonstrera och lära ut sin metod inom just lymfdränage.


Automatisk lymfdränering


Idag finns det nya moderna metoder som kompletterar ML och även de som kan ersätta det manuella tillvägagångssättet i form av ”lymfbyxor” och ”lymfjackor”.


De kommer i alla olika priskategorier och på marknaden lovar de alla ungefär samma sak. Först och främst måste man veta vad man vill uppnå med lymfbyxan eller lymfjackan, vilka förväntningar man har och vilka resultat man vill uppnå.


En behandling för riktig lymfdränering måste vara sekventiell, överlappande och med rätt tryck.


Vår lösning: BOA Max 2Vi på Lyfe Nordic är stolta över att kunna erbjuda en världsledande lymfdräneringsenhet i BOA Max 2. Denna enhet av medicinsk kvalitet har utvecklats enligt Dr. Vodders metoder för lymfdränage och erbjuder en mycket effektiv kompressionsterapibehandling.

Vanliga kompressionsbyxor har 5–8 kammare som inte är överlappande. BOA Max 2 har 24 olika kammare med smarta sensorer för att skapa precis rätt tryck på rätt ställe med syftet att nå riktiga resultat.


Det bästa med BOA MAX 2 är att de är väldigt lättanvända. Endast ett par knapptryck sen sköter sig enheten helt själv och det behövs ingen terapeut närvarande.


Via denna länk kan du utforska BOA Max 2 och begära en prisoffert.


Comments


bottom of page