top of page

Vad är rödljusterapi?

Rödljusterapi är en behandling som använder rött (620 - 750 nm) och nära infrarött (upp till 1200 nm) ljus i syfte att uppnå en rad olika hälsofördelar. Behandlingen kallas ibland även för 'photobiomodulation', 'PBM' eller 'low-level laser treatment (LLLT)'.


I denna artikel går vi igenom hur rött ljus fungerar och vad det kan användas för, häng med!Hur fungerar rödljusterapi?


När fotoner (ljuspartiklar) placeras nära huden kommer de in i vävnader och aktiverar kromoforer (en del av en molekyl som ger den dess färg), vilket utlöser förändringar i kroppens celler.


Rött ljus tros även fungera genom att producera en biokemisk effekt i celler som stärker mitokondrierna. Mitokondrierna är cellens kraftverk - det är där cellens energi skapas. Den energibärande molekylen som finns i cellerna i allt levande kallas ATP (adenosintrifosfat).


Genom att öka mitokondriernas funktion med hjälp av rött ljus kan en cell producera mer ATP. Med mer energi kan celler fungera mer effektivt, föryngra sig själva och reparera skador bättre. När rätt intensitet och behandlingstider används minskar rött och nära infrarött ljus kroppens oxidativa stress och ökar ATP. Detta förbättrar cellmetabolismen och minskar inflammation.Fördelar med rödljusterapi


Behandlingar med rött ljus har visat sig vara effektivt för vissa smärttillstånd, rehabilitering av idrottsskador, sårläkning, samt hudproblem, såsom akne och rynkor. Nedan är potentiella lovande användningsområden för rödljusterapi, enligt experterna:


Stärker och föryngrar huden


En av de vanligaste fördelarna med rödljusterapi är dess effekter på huden. Det kan användas för att adressera:

  • Akne

  • Fina linjer och rynkor

  • Rodnad

Behandling med rött ljus minskar inflammation och hämmar därför både rodnader och akne. Dessutom, när det gäller att minska risken för att få finnar, stärker rödljusterapi vårt immunförsvar mot bakterierna som är förknippade med bildandet av akne.


Gällande fina linjer och rynkor riktar sig rött ljus mot enzymer associerade med nedbrytningen av kollagen och stimulerar kollagenproduktionen i huden.


Assisterar vid idrottsskaderehabilitering


Att bli åsidosatt av en skada är extremt tufft mentalt och fysiskt för en atlet, men rödljusterapi kan hjälpa dig att komma på fötter igen. "Rött ljus kan användas för att förbättra skelettmuskelprestanda, minska smärta och förbättra återhämtningen från skada", säger Arany. Författarna till en recension publicerad i december 2021 i tidskriften Life noterade att PBM kan användas både vid rehabilitering av sportskador och för att förbättra sportprestanda.


Främjar läkningen av sår


Oavsett om du har ett sår i munnen eller ett öppet sår på foten har de antiinflammatoriska egenskaperna hos rött ljus visat sig förbättra kroppens förmåga att läka, säger Arany, som publicerade en recension i april 2019 i Advances in Skin and Sårvård om ämnet. "Forskning i mitt labb visar att PBM kan aktivera en potent tillväxtfaktor som främjar vävnadsläkning och regenerering", förklarar han, något som kan vara särskilt viktigt för orala sår, har forskning visat.


Minskar smärta


Smärta är notoriskt svårt att behandla, men ljusterapi kan vara ett användbart verktyg för att hjälpa symptomen. "Rött ljus verkar på nervceller som överför smärta", säger Arany.


Rött ljus kan vara bättre för vissa typer av smärta än andra, enligt en nyligen publicerad recension som publicerades i juli 2022 i Journal of Pain. Författarna noterade att det finns vissa bevis på effektiviteten av rött ljus för smärttillstånd som fibromyalgi, kroniskt lågt blodtryck, artros och neuropati.


Boostat immunförsvar


Immunförsvaret är inte ett isolerat system. Faktum är att alla kroppssystem är nära relaterade till varandra och beroende av varandra. Förbättring i en kommer att påverka andra positivt och skapa en kedjereaktion av nyttig aktivitet.


Daglig exponering för rött ljus kommer att hjälpa alla dessa sammankopplade system genom att ge din kropp fortsatt stöd på cellnivå. Och när dina celler fungerar optimalt kan din kropp bekämpa sjukdomar mer effektivt.


Rödljusterapi bidrar till ett starkare immunförsvar på en rad olika sätt, bland annat genom: förbättrad cellfunktion, ökad blodcirkulation, stimulering av lymfsystemet, minskad inflammation och boostat humör.


Hur går en behandling med rött ljus till?


Du kan ligga i en helkroppssäng med rött ljus eller bli behandlad av en terapeut med en enhet som är utrustad med paneler av röda lampor. Under behandlingen kommer du att ligga i sängen under en viss bestämd tid eller så kommer terapeuten att "applicera" ljusanordningen på en specifik kroppsdel.Vår lösning: Red Light Pod


Vi på Lyfe Nordic är stolta över att erbjuda vår alldeles egna rödljussäng! Denna innovativa och marknadsledande enhet använder både rött och infrarött ljus för att effektivt behandla hela kroppen. Du kan läsa mer om Red Light Pod här.


Vill du lära dig mer om rödljusterapi?


Är du nyfiken på att dyka ännu djupare i denna behandling? Nedan har vi listat några resurser som är väldigt bra för vidare läsning:

Comments


bottom of page